Συντήρηση Κοσμημάτων

Κάποια κοσμήματα είναι απλώς αξεσουάρ που έχετε στη μπιζουτιέρα σας, ενώ κάποια φέρουν μεγάλη συναισθηματική αξία και ίσως να αποτελούν και οικονομική επένδυση: Πολυτελή και σπάνια ρολόγια, προϊδιόκτητα vintage κομμάτια, κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, οικογενειακά κειμήλια που σας συντροφεύουν μια ζωή.

Αν και το ποιοτικό κόσμημα είναι τις περισσότερες φορές καλής κατασκευής και εξαιρετικής αντοχής, η σωστή συντήρηση και επισκευή είναι εκείνα που δίνουν παράταση στη ζωή των κοσμημάτων σας και διατηρούν, παράλληλα, την οικονομική τους αξία.

 

Η συντήρηση κοσμημάτων περιλαμβάνει τακτικό προληπτικό έλεγχο (κάθε 1-2 χρόνια), καλή αποθήκευση και σωστό καθαρισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται η επισκευή από επαγγελματίες.

 

Παρακάτω, αναλύουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που κάνουν τη συντήρηση απαραίτητη, δίνοντας έμφαση στα σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη σωστή φροντίδα των κοσμημάτων σας.


Τι είναι ο επαγγελματικός έλεγχος κοσμημάτων και πότε είναι απαραίτητος

 

 

Ένας καλός έλεγχος από έμπειρους επαγγελματίες, μια στο τόσο, είναι μια απαραίτητη διαδικασία που διασφαλίζει τα κοσμήματά σας. Ειδικά μετά από έκθεση σε ακραίες συνθήκες, όπως είναι τα θαλάσσια σπορ, η έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η υγρασία, οι σκόνες ή τα χημικά (καθαριστικά, αρώματα κ.λπ.), μια απλή συντήρηση μπορεί να κάνει θαύματα.

Σε έναν τακτικό έλεγχο, διαπιστώνουμε αν οι πολύτιμοι λίθοι των κοσμημάτων σας παραμένουν σταθεροί στα στηρίγματά τους, αν η στεγανότητα των ρολογιών εξακολουθεί να είναι πλήρης και εντοπίζουμε φθορές σε μεταλλικά στοιχεία και κλωστές, προχωρώντας στην αλλαγή ή την επισκευή τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

 

 

 

 

 

Ρολόγια: Τι να κάνετε αν δείτε σημάδια υγρασίας

 

Τα ρολόγια, ακόμη και τα αδιάβροχα, είναι ευαίσθητα στην υγρασία. Αν παρατηρήσετε σταγόνες ή θόλωμα εσωτερικά στο τζάμι του ρολογιού, αυτό σημαίνει ότι έχει εισέλθει υγρασία στο εσωτερικό του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και ζημιά στον μηχανισμό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη να απευθυνθείτε στο κοσμηματοπωλείο σας, για να αφαιρεθεί η υγρασία, να καθαριστούν τα εξαρτήματα και να επανέλθει η στεγανότητα του ρολογιού.

Η συντήρηση των ρολογιών είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές ο μηχανισμός, αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος της μετέπειτα επισκευής ή προκαλώντας μόνιμη βλάβη στο ρολόι.

 

 

 

 

Χτυπήματα στο κρύσταλλο του ρολογιού: Ένας κίνδυνος για τη στεγανότητά του

 

Αν το ρολόι σας χτυπήθηκε ή έπεσε κατά τη διάρκεια κάποιου σπορ ή σκληρής εργασίας, υπάρχει η περίπτωση το κρύσταλλο να έχει ραγίσει. Ακόμη και οι μικρές ρωγμές διαταράσσουν τη στεγανότητα του ρολογιού, έχοντας ως αποτέλεσμα την είσοδο υγρασίας.

Επομένως, μετά από οποιοδήποτε χτύπημα, είναι καλό να ελεγχθεί το ρολόι σας από επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι το κρύσταλλό του παραμένει άθικτο. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουροι πως έχετε χτυπήσει το ρολόι σας, ένας προληπτικός έλεγχος θα σας λύσει την απορία.





Συντήρηση κοσμημάτων μετά την παραλία: Αφαίρεση άμμου και αντηλιακού

 

Αν έχετε φορέσει τα κοσμήματά σας στην παραλία, το πιο πιθανό είναι να έχουν έρθει σε επαφή με άμμο, αλάτι, χλώριο και αντηλιακά ή καλλυντικά προϊόντα. Η άμμος μπορεί να γρατζουνίσει την επιφάνεια των μετάλλων και των πετρών, ενώ το αλάτι μπορεί να προκαλέσει διάβρωση, ειδικά σε ασημένια ή επιχρυσωμένα κοσμήματα. Επιπλέον, το αντηλιακό αφήνει μια λιπαρή υφή που κάνει τα κοσμήματα θαμπά και δυσκολεύει τον καλό καθαρισμό, ενώ εισχωρεί σε μικροφθορές που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί.

Αν έχετε περιποιηθεί τα κοσμήματά σας μετά τις διακοπές, αλλά βλέπετε ακόμη κάποια δυσπρόσιτα υπολείμματα ή μια θαμπάδα, η λύση σε αυτό είναι να επιλέξετε επαγγελματικό καθαρισμό, ειδικά αν τα κοσμήματά σας είναι πολύτιμα ή ανεκτίμητης αξίας. Ένας καλός καθαρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, για να διατηρηθεί η λάμψη και η ανθεκτικότητα των κοσμημάτων σας μακροπρόθεσμα.

 

 

Συντήρηση κοσμημάτων με  λίθους: Έλεγχος στηριγμάτων

Τα κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες χρειάζονται ειδική προσοχή και φροντίδα, που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο της πέτρας. Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των κοσμημάτων αυτών είναι η χαλάρωση των πετρών με την πάροδο του χρόνου ή από την καθημερινή χρήση.

Ο έλεγχος των στηριγμάτων εξασφαλίζει ότι οι πέτρες παραμένουν σταθερές στη θέση τους και δεν κινδυνεύουν να χαθούν. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για έναν πολύτιμο λίθο να χαθεί από το στήριγμά του.

 

 

Μαργαριτάρια και νερό: Η σημασία της αντικατάστασης της κλωστής

Τα μαργαριτάρια είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα είδη πετρών και η σωστή συντήρησή τους απαιτεί προσοχή, ειδικά αν ήρθαν σε επαφή με θαλασσινό νερό, χλώριο ή καθαριστικά. Αν μπήκατε με το μαργαριταρένιο κολιέ ή το βραχιόλι σας στη θάλασσα,  να αντικαταστήσετε την κλωστή που τα συγκρατεί, για να μην κοπεί και τα χάσετε.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Η υγρασία και το αλάτι είναι γνωστό πως διαβρώνουν τις κλωστές που συγκρατούν τα μαργαριτάρια, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες στο σπάσιμο.   κάθε περίπου 2 χρόνια είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να διατηρήσετε το μαργαριταρένιο σας κόσμημα σε άριστη κατάσταση εφόσον το φοράτε συχνά, ενώ η αποφυγή επαφής με κρέμες, αρώματα, αντηλιακά και άλλα καλλυντικά κρατά λαμπερά τα μαργαριτάρια σας, χωρίς να κιτρινίζουν.

 

 

Καθαρισμός και γυάλισμα χρυσών και μεταλλικών κοσμημάτων

Τα χρυσά κοσμήματα, αλλά και τα κοσμήματα από άλλα μέταλλα, είναι ευαίσθητα σε χημικές ουσίες, όπως τα αρώματα και τα αντηλιακά. Αν παρατηρήσετε λεκέδες ή αλλοιώσεις στην εμφάνιση των κοσμημάτων σας (στίγματα, θαμπάδα, μαύρισμα ή «νερά»), μη σας πιάσει πανικός. Η αλλοίωση είναι μόνο επιφανειακή και μπορείτε να τα φέρετε στο Skaras Jewels για καθαρισμό και γυάλισμα ή να τα πάτε στο κοσμηματοπωλείο σας, αν βρίσκεστε μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως κάποια μεταλλικά κοσμήματα μπορεί να μην επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, αν δεν είναι καλής ποιότητας και καθαρότητας μέταλλα ή αν είναι faux bijoux, καθώς το γυάλισμα μπορεί να αφαιρέσει μέρος της επιχρύσωσης ή να μην αποκαταστήσει πλήρως το αρχικό φινίρισμα. Επαγγελματίες στον χώρο του κοσμήματος εντοπίζουν αυτές τις περιπτώσεις και σας συμβουλεύουν κατάλληλα.

 

 

Προληπτικός έλεγχος και συντήρηση κοσμημάτων μετά τις διακοπές από το Skaras Jewels

Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι η περίοδος που τα κοσμήματά μας έχουν την τιμητική τους, καθώς δεν τα κρύβουμε πίσω από πανωφόρια, χοντρές μπλούζες, ζακέτες κ.λπ. Τα αναδεικνύουμε με τις εμφανίσεις μας και… έτσι πρέπει! Ωστόσο, αυτή ακριβώς η έκθεση, είναι που προκαλεί, συνήθως, τις αναμενόμενες μικροφθορές.

Σε έναν καλό έλεγχο εντοπίζουμε τις φθορές πριν επεκταθούν και γίνουν πιο σοβαρές, όπως είναι οι μικρές γρατζουνιές, τα χαλαρωμένα στηρίγματα σε πολύτιμες πέτρες ή διάβρωση στα μεταλλικά μέρη και κλωστές, όπως είδαμε αναλυτικά παραπάνω. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε ότι τα κοσμήματά σας παραμένουν σε άριστη κατάσταση και έχουν πολλά, πάρα πολλά, χρόνια ζωής μπροστά τους.

Είτε αγαπάτε τα κοσμήματά σας όσο τίποτα άλλο και είστε συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους, είτε τα βλέπετε ως οικονομική επένδυση, η συντήρηση κοσμημάτων είναι εκείνη που θα σας προστατέψει και στις δύο περιπτώσεις.