Ο απόλυτος οδηγός για να διατηρήσετε τα κοσμήματά σας λαμπερά σαν καινούργια
Η συντήρηση των κοσμημάτων είναι μία διαδικασία που εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την καλή χρήση τους, τον σωστό καθαρισμό τους και τη κατάλληλη αποθήκευσή τους.
Αν ακολουθήσετε τον πρώτο παράγοντα και επενδύσετε λίγο χρόνο στους άλλους δύο σύμφωνα με τις οδηγίες μας, τα κοσμήματά σας θα σας ευγνωμονούν!
1. Καλή χρήση των κοσμημάτων σας
Να θυμάστε ότι τα κοσμήματα είναι συνήθως λεπτά κομμάτια μετάλλου σχηματισμένα σε διακοσμητικά για τα χέρια, το λαιμό ή άλλα σημεία του σώματος. Ο όγκος τους, η πυκνότητα και η διακόσμησή τους τα καθιστούν ευαίσθητα στη σκληρή χρήση.
Ειδικά όταν μιλάμε για πολύτιμα μέταλλα και μάλιστα για τον χρυσό, που είναι πιο μαλακός και ευπαθής, είναι απαραίτητο να αποφεύγετε τα χτυπήματα και τα γδαρσίματα αν θέλετε να μην έχουν τα κοσμήματά σας μόνιμα σημάδια ή ζημιές.
Ως γενικές οδηγίες καλής χρήσης των κοσμημάτων να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
- Αποφεύγετε τα χτυπήματα -μπορούν να προκαλέσουν έως και ανεπανόρθωτη ζημιά στο κόσμημά σας.
- Αποφεύγετε τα τραβήγματα -αυτό ισχύει κυρίως για αλυσίδες λαιμού και βραχιόλια. Τα τραβήγματα αδυνατίζουν τους συνδέσμους και μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο και την ευπάθεια της αλυσίδας ή του βραχιολιού σας.
- Αποφεύγετε τις πτώσεις -κυρίως στα κοσμήματα με πέτρες. Μπορεί να προκληθεί χαλάρωση του δεσίματος (στήριξης) των πετρών και να τις χάσετε.
- Αποφύγετε την επαφή με καθαριστικά, χημικά και καλλυντικά -προκαλούν αλλοίωση στο λούστρο του μετάλλου και αυξάνουν τη συχνότητα που το κόσμημά σας χρειάζεται γυάλισμα.
2. Σωστός καθαρισμός των κοσμημάτων
Τα κοσμήματά σας μπορούν να καθαριστούν και να γυαλιστούν επαγγελματικά κάθε ένα με δύο χρόνια (ή και πιο αραιά, ανάλογα με τη χρήση τους). Ενδιάμεσα όμως, μπορείτε κι εσείς να φροντίζετε την καθαριότητα των κοσμημάτων σας με απλά υλικά που έχετε στο σπίτι, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Σε ένα μπωλ φτιάξτε χλιαρή σαπουνάδα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων.
- Βουτήξτε τα κοσμήματά σας εκεί. Μπορείτε να τα αφήσετε για αρκετά λεπτά, ειδικά αν τα κοσμήματά σας έχουν πέτρες, στα πλαϊνά των οποίων έχουν μαζευτεί υπολείμματα της καθημερινότητας (πχ. από σαπούνια, κρέμες, ιδρώτα, σκόνη κλπ).
- Με μία παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα, βουρτσίστε το κόσμημα προσεκτικά, ειδικά γύρω από τις πέτρες ή σε άλλα σημεία με κενό.
- Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί. Αυτή η διαδικασία θα καθαρίσει το κόσμημά σας από την επιφανειακή θαμπάδα και θα φωτίσει ξανά τις πέτρες που το στολίζουν.
Εξαίρεση:
Μην κάνετε αυτή τη διαδικασία σε κοσμήματα με μαργαριτάρια, σμαράγδια ή οπάλια.
Πιο συγκεκριμένα, διαβάστε το blog post μας για τη σωστή φροντίδα των μαργαριταριών.
3. Η κατάλληλη αποθήκευση για κάθε κόσμημα
Δεν αρκεί να φοράτε τα κοσμήματά σας προσεκτικά. Πρέπει και να τα φυλάσσετε σωστά.
Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται μέταλλα και πέτρες με διάφορους βαθμούς σκληρότητας, που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά το ένα στο άλλο αν δεν αποθηκευτούν με προσοχή.
Επειδή όμως είναι δύσκολο κανείς να γνωρίζει ή να θυμάται σε ποια θέση στην κλίμακα σκληρότητας βρίσκεται το κάθε υλικό και επειδή σπάνια υπάρχει χώρος για ξεχωριστό κουτί για κάθε κόσμημα, έχετε στο μυαλό σας τις παρακάτω βασικές αρχές σωστής αποθήκευσης των αγαπημένων σας κοσμημάτων.
- Μην πετάτε όλα τα κοσμήματα μέσα στη μπιζουτιέρα σας. Χρησιμοποιήστε τις αντίστοιχες θέσεις για κάθε είδος (π.χ. την σχισμή για τα δαχτυλίδια). Αυτό δε θα σας διευκολύνει μόνο να τα βρίσκετε πιο εύκολα όταν τα χρειάζεστε, αλλά δε θα μπερδεύονται και δε θα κακοποιούνται καθώς μεταφέρετε τη μπιζουτιέρα σας ή ψάχνετε μέσα σε αυτήν.
- Τα κοσμήματα που είναι στολισμένα με μαργαριτάρια, σμαράγδια ή οπάλια καλό θα είναι να αποθηκεύονται ξεχωριστά λόγω της μεγάλης ευαισθησίας τους. Προτιμήστε θήκες ή πουγκιά από φυσικό υλικό (βαμβακερό ή μετάξι), μακριά από πηγές ζέστης και έντονη ξηρότητα.
- Αν η κοσμηματοθήκη σας είναι μικρή ή δεν έχει ξεχωριστές θυρίδες για διαφορετικά είδη, ξεχωρίστε τα εσείς βάζοντας ανάμεσά τους κομμάτια από μαλακό ύφασμα. Με αυτό τον τρόπο τα προστατεύετε από γδαρσίματα και σημάδια.
- Οι λεπτές αλυσίδες μπερδεύονται πολύ εύκολα και μπορεί να σπάσουν. Για να μη συμβαίνει αυτό κατά την αποθήκευσή τους, αξίζει να επενδύσετε σε μία θήκη που τυλίγεται σε ρολό και διατηρεί τα λεπτά σας κολιέ άθικτα. Σε περίπτωση που έχετε πολύ λίγα κομμάτια και θέλετε μία εύκολη και πρακτική λύση, ακολουθήστε αυτό το tip: Χρησιμοποιήστε το εξωτερικό πλαστικό τμήμα ενός στυλό (αφαιρέστε δηλαδή τη μύτη με το μελάνι). Περάστε από τη μία τρύπα τη μία άκρη της αλυσίδας, βγάλτε την από την άλλη και κουμπώστε την. Έτσι θα μείνει άθικτη μέχρι την επόμενη φορά που θα τη χρειαστείτε.
- Βάλτε όλα τα μικρά σας σκουλαρίκια, ενωμένα ανά ζεύγη, σε ένα μικρό σακουλάκι και μετά στην κοσμηματοθήκη σας. Αποφύγετε να τα ρίχνετε ελεύθερα στη θήκη, καθώς η αιχμηρή τους άκρη θα τραυματίσει τις γυαλιστερές επιφάνειες άλλων κοσμημάτων.
Όλες οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και άφοβα σε σύγχρονα κοσμήματα.
Προσοχή!
Εάν, ωστόσο, έχετε παλιά κειμήλια ή κοσμήματα αντίκες, μην προχωρήσετε σε "σπιτικές λύσεις" πριν συμβουλευτείτε τον κοσμηματοπώλη σας*, καθώς τα υλικά και κυρίως οι πέτρες που χρησιμοποιούνταν στα κοσμήματα εποχής χρειάζονται συχνά ειδική μεταχείριση. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να επενδύσετε σε έναν επαγγελματικό καθαρισμό ή αναπαλαίωση κοσμημάτων που θα επαναφέρει τυχόν αδυναμίες τους και θα τονίσει την ομορφιά τους.